Een voorbeeld uit de ‘oude’ gereedschapskist: De Zelfredzaamheidmatrix
De Zelfredzaamheidmatrix (ZRM) is het instrument, bedacht door de GGD Amsterdam, waarmee professionals en beleidsmakers in de gezondheidszorg op een gestandaardiseerde wijze de zelfredzaamheid van een cliënt in kaart kunnen brengen. De beoordeling vindt plaats op het gebied van financiën, dagbesteding, huisvesting, huiselijke relaties, geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid, verslaving, activiteiten dagelijks leven, sociaal netwerk, maatschappelijke participatie en justitie. Hierbij kan een ‘0’ situatie in beeld worden gebracht en na verloop van tijd eventueel een nieuwe worden gemaakt. Voor blijft het bij een 0-opname.
Creëer grip met de Zelfredzaamheidmatrix Masterview
Liever hebben we het daarom over de mogelijkheden die de ZRM in potentie biedt indien het instrument een innovatieve upgrade krijgt naar een hogere versie. Een ZRM waarin naast de geïnventariseerde ‘0’ situatie ook de realistische en meetbare doelen voor gerichte ondersteuning van de cliënt zichtbaar kunnen worden gemaakt. Een ZRM die in één oogopslag laat zien hoe het formele en informele zorgnetwerk rondom de cliënt is georganiseerd, welke ondersteuning er door wie wordt geboden en wanneer een doel is bereikt. Een ZRM die automatisch onlogica en overlap herkent in de geboden ondersteuning. En tenslotte een ZRM die resultaten, kosten en afwijkingen automatisch rapporteert aan de verantwoordelijke coördinatoren en beleidsmakers.

Er is veel nadrukkelijker te monitoren welke zorg er allemaal rondom de cliënt is georganiseerd. Hierdoor kan een onbedoelde overkill aan ondersteuning door verschillende partijen worden voorkomen. Het langs elkaar heen werken wordt op deze manier voorkomen. Daarnaast kan met deze informatie worden bekeken welke ondersteunende partij er doorgaans in slaagt om haar doelen, binnen de afgesproken begrenzing, te bereiken en bij wie dit doorgaans moeizamer verloopt. Informatie die handig is tijdens bijvoorbeeld de contractbesprekingen voor de inkoop van zorg.
Kan dit dan? Jazeker!
Dit is mogelijk en daarbij hoeven we niet op een roze wolk te zitten. Wat u zojuist heeft gelezen bestaat en is inmiddels vormgegeven in ZOCUS. ZOCUS heeft in nauwe samenwerking met eindgebruikers van MEE Amstel & Zaan de door haar geboden ondersteuning volledig meetbaar gemaakt voor zowel de interne bedrijfsvoering als naar externe opdrachtgevers toe. Zocus is een webapplicatie die gemeenten en zorgaanbieders in staat stelt om volledig grip te hebben op alle aspecten binnen het Sociale Domein.
De ZRM wordt daarmee een instrument die vanuit meerdere invalshoeken te gebruiken is. De inzichten zorgen voor een doelmatige inzet van zorg en biedt directe handvatten voor de coördinatoren op de werkvloer. Wij hoeven u niet uit te leggen welke kostenbesparingen er hierdoor te realiseren zijn.