Zelfredzaamheidmatrix
In de afbeelding hiernaast ziet u de zelfredzaamheidsmatrix, met de domeinen zoals u die kent, in het dashboard van een cliënt in de applicatie van Zocus. In deze grafiek is de 0 opname (per 10-01 jl.), het gewenste doel voor de ondersteuning en de huidige status (laatste actualisatie was 16-03 jl.) weergegeven. Op de achtergrond kunnen eenvoudig en snel de criteria en vragen worden aangevinkt om tot een beoordeling te komen. Wellicht is het goed om te melden dat het hele spinnewiel eenvoudig door uw eigen organisatie kan worden aangepast met eigen domeinen en bijbehorende criteria.

Betrokkenen partijen
In de applicatie van Zocus staat naast de grafiek de basisinformatie van de cliënt en de naam van de regievoerder (of casehouder). Dit kan een begeleider of consulent zijn van vanuit een zorgaanbieder die het primaat heeft voor de ondersteuning maar ook een coördinator van een sociaal team in de wijk. Na de vraagverheldering bij de aanmelding kunnen meerdere partijen worden ingeschakeld om gerichte ondersteuning te bieden. Dit is echter geen voorwaarde. Alle dienstverlening kan ook bij één zorgaanbieder liggen.

In dit voorbeeld gaan we uit van ondersteuning die door drie partijen wordt geleverd (zie afbeelding hierboven). De partijen krijgen vanuit de regievoerder hiertoe een beveiligde toegangsportal. Lees en schrijfrechten worden verstrekt door de regievoerder maar richten zich primair op de eigen ondersteuning. In dit portal worden de ondersteuningsdoelen rond de geboden begeleiding gedefinieerd en beheerd op voortgang. Per doel is te zien welke acties zijn ondernomen en waarom de huidige status is zoals deze is (zie afbeelding hieronder). Bij de ondersteuning worden per aanbieder ook de uren en kosten weergegeven. Per aanbieder kunnen meerdere tarieven worden geselecteerd indien er meerdere functieniveaus worden ondersteund met een verschillend tarief. In het totaaloverzicht wordt direct inzichtelijk hoeveel tijd en hoeveel kosten er zijn besteed aan de cliënt door welke aanbieder.

Risicoanalyse
Naast de grafiek staat een risicoanalyse (zie afbeelding hiernaast) met daaronder een opsomming van de veronderstelde risico’s op het gebied van de ondersteuning. Indien meerdere partijen op hetzelfde domein actief zijn kan er overlap ontstaan. Indien er wel ondersteuning gewenst is op een domein maar deze er niet is, geeft dit een alert. Indien een doel bereikt is maar de aanbieder aangesloten blijft, geeft dit ook een alert.

Beleidsstuurinformatie
Coördinatoren of regievoerders kunnen hierdoor veel sneller een totaaloverzicht hebben over de geboden ondersteuning en de performance van de aangesloten zorgaanbieders. Zij kunnen zich laten rapporteren op de gesignaleerde afwijkingen en onlogica. De data kan in iedere gewenste vorm worden geaggregeerd en geanonimiseerd als beleidsstuurinformatie.
ZRM Masterview van Zocus
Deze zelfredzaamheidmatrix Masterview vormt slechts een onderdeel van de Zocus applicatie. Zocus is een totaal applicatie voor het Sociaal Domein vanaf de aanbesteding – zorginkoop tot en met de verantwoording.
Benieuwd naar alle functionaliteiten van Zocus? Download hier het leaflet met alle informatie voor zowel gemeenten als zorgaanbieders.